December 2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mededelingenblad

Van de Fietsersbond, Afdeling Uden-Landerd

 

oprichtingsdatum: 11-2-1993

 

voorzitter : Jan Koster, tel (0413) 261910

secretaris : Alphons Goossens, tel (0413) 331765

Penningmeester : Ad Koenen, tel (o413)  262419

 

 

 

 

 

 

 

 

Vierde editie Fietsbel.  Zoals afgesproken ziet u hier de vierde editie van ons afdelingsbulletin.

Hierin geven wij u een overzicht van wat ons zoal heeft beziggehouden, het laatste half jaar.

 

 

 TRAP-IN. Op 16 mei 2005 werd dit jaarlijkse evenement weer gehouden. Onze afdeling stond ook dit jaar weer paraat bij een controlepost om eventuele reparaties te verrichten bij de fietsen van de deelnemers en onze afdeling zodoende wat meer te promoten.

 

 

 

Bezoek aan verkeersdeskundige van de gemeente Uden   Op 31 oktober en 30 november 2005 zijn er gesprekken geweest op het gemeentehuis betreffende fietsknelpunten in Uden. Hier hebben we de door ons verzamelde knelpunten in de vorm van foto’s op CD overhandigd. De betreffende ambtenaar was hierover zeer te spreken.  Na bestudering zullen onze knelpunten worden toegevoegd aan het rapport dat voor de gemeente is gemaakt n.a.v. de studie   “effecten fietser van rechts voorrang en  bromfietser op de rijbaan”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mag ik mij even voorstellen:

 

Mijn naam is Hans Langens, woonachtig in Zeeland,  ben getrouwd en heb twee kinderen.

Ik ben werkzaam op DMV-Campina in Veghel met veiligheid, gezondheid en Milieu als aandachtsgebied.

Naast mijn werk heb ik verschillende hobby`s zoals wandelen en tuinieren maar mijn grootste passie is fietsen.

Woonwerk is meestal met de fiets maar ook het rondtrekken met de fiets trekt mij ontzettend. Ik heb dan ook al flink wat tochten gemaakt soms met mijn vrouw maar ook alleen zijn er vele kilometers afgelegd.

Onderweg zie ik vele gebreken en onrechtmatigheden waar ik mij als fietser best aan kan storen. Om hier niet alleen tegen te schelden probeer ik een aktieve rol te gaan vervullen.

 

Daarom leek het mij wel wat om naast lidmaatschap van de fietsersbond , ook mee te praten en denken in onze eigen omgeving.

 

 

 

k heb me dan ook aangemeld bij het bestuur Uden/Landerd of ik iets kan betekenen voor de afdeling maar dan wel gericht op Landerd.

Zo kan ik misschien een steentje bijdragen aan een veiliger fietsbeleid in onze omgeving.

 

Mvgr. Hans Langens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ligfiets.

Je ziet ze wel eens met een vaartje voorbij komen , liggend op de fiets en op het oog in een ongemakkelijke houding; de ligfietser.

Nog steeds met argusogen nagekeken. Ouders wijzen hun kinderen op de ongewone verschijning en auto`s gaan langzaam rijden om te kijken hoe hoog de snelheid van de ligfietser is.

Toch groeit het aantal ligfietsers gestaag en zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het verkeer.

Er worden diverse ligfietstochten en ook heuse ligfietswedstrijden georganiseerd met als hoogtepunt  elk jaar de WK ligfietsen.

Ondanks de belangstelling heeft de ligfiets maar een beperkt aandeel in fietsend Nederland.

Er kleven dan ook verschillende aspecten aan die ten nadelen zijn van de ligfiets. Alleerst is de prijs aanzienlijk hoger dan van een gewone fiets, daarnaast spelen de vooroordelen een grote rol.

De reden van de hoge prijs komt door de volledige handgemaakte frames. Ook een vering en een grote zitting zijn een pre voor de ligfiets, zonder deze atributen zou fietsen onmogelijk zijn.

Verder kan de montage gelijk zijn aan een gewone fiets en hoeft dus ook niet meer te kosten.

De vooroordelen geven een negatieve kijk op het ligfietsen. De eerste vragen zijn dan ook altijd ”krijg je geen pijn in de nek” , “is het niet gevaarlijk zo laag aan de grond” of “ wordt je in het verkeer wel gezien.

Ook vragen over de hanteerbaarheid, snelheid en zitgemak worden vaak gesteld.

 

 

 

 

 

 

Deze vragen zijn te weerleggen en natuurlijk is het gevaarlijker omdat je laag aan de grond bent en een hogere snelheid hebt, maar door een hoog vlaggetje en een dosis verkeers inzicht is het niet veel gevaarlijker als op een gewone fiets. Een ligfiets is niet zo wendbaar en daardoor minder geschikt in de bebouwde kom en ook in de bergen wordt het lastiger.

Met wat oefening is het ligfietsen vrij gemakkelijk , je krijgt nooit zadelpijn , kunt veel meer afstand af leggen zonder moe te worden en een straffe wind is geen straf meer omdat je veel minder weerstand hebt.

Door de kracht die je liggend over kunt brengen is het mogelijk om een veel hogere snelheid te halen zonder daar veel moeite voor te doen.

Kortom, een ligfiets is een prachtig vervoermiddel en wat te denken over de vrijheid van bewegen , zo languit op een fiets, genietend van de zon

Om het een keer uit te proberen zijn er verschillende mogelijkheden bijv. in groepsverband op Bedaf of individueel bij de dealers. Voor meer info zie www.ligfiets.net

 

Een fanatieke ligfietser

 

 

 

 

 

 

 

 

Fietsverlichtingsactie

Op vrijdagavond 4 november is er een zeer succesvolle actie geweest op een nieuwe locatie bij het Udense busstation.  Er zijn tientallen fietsers geholpen, waardoor zij hun weg weer met een deugdelijke verlichting konden vervolgen. In de drie plaatselijke week en dagbladen was deze actie duidelijk aangekondigd.

 

Fietsreparatiecursus

 

Ook dit jaar hebben we getracht om voldoende liefhebbers te vinden voor deze cursus.  Helaas is ons dit niet gelukt omdat er maar 4 aanmeldingen waren.

 

Belangrijk     Jaarvergadering.

 

Op 14 maart 2006 wordt onze volgende  jaarvergadering gehouden, zoals gebruikelijk weer bij de familie van Riel in de Schalmeilaan 1 te Uden.

Aanvang 20.00 uur.

Met o.a. een voorstel tot uitbreiding bestuur. Hierover elders in het bulletin meer info.

Dus noteer dit in je agenda en kom op 14 maart naar de vergadering

 

 

 

 

 

 

Tenslotte dit:

 

Als je nog iemand weet die nog geen lid is van de fietsersbond en je zou hem of haar een cadeautje willen geven, knip dan onderstaande antwoordkaart uit en vul hem in en stuur hem op.

 

 

 

 

 

Wie weet zien we je op de volgende afdelingsvergadering van de Fietsersbond (afdeling Uden-Landerd)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goede Kerstdagen

en

 een goed nieuw fietsjaar

toegewenst.